Kāpēc tik unikāls ir Vācu moto ķiveres dizains?

Kāpēc tik unikāls ir Vācu moto ķiveres dizains?

Vai esi mēģinājis vārīt zupiņu ķiverē? Izklausās dīvaini, tomēr vācu stila moto ķiverēm ir sena vēsture - gan no to radīšanas, gan no pielietojuma perspektīvas.

Aizsargķiveru izstrāde negāja viens pret vienu ar motociklu izgudrošanu. Ķiveres galvas aizsardzībai radās daudz ātrāk par pirmajiem motocikliem. Arī tik slavenā vācu moto ķivere pašos pamatos bija karavīra galvas aizsardzības ekipējums.

Motorizētās divīzijas savu aktualitāti ieguva Otrā pasaules kara laikā. Papildus šai attīstībai parādījās daudz motociklu aprīkojuma un apģērba, ko entuziasti vēl joprojām izmanto arī mūsdienās. Viens no šiem stila elementiem, protams, ir vācu moto ķiveres.

Stalheim “tērauda ķivere”

 Vācu armija sāka aizstāt tradicionālo ķīlveida tipa (Pickelhaube) ķiveres ar Stahlhelm ķiverēm jau pirmā Pasaules kara laikā - 1916. gadā. Stahlhelm ("tērauda ķivere") ir vācu militārā kaujas ķivere, kas paredzēta galvas aizsardzībai pret šrapneļiem un granātu gabaliem. Termins "Stahlhelm" attiecas gan uz vispārēju tērauda ķiveri, gan konkrētāk uz raksturīgo vācu militāro ķiveres dizainu.

M1935

  1. gadā tika uzsākti uzlabotās Stalheim ķiveres testi. Jā, tieši tā, arī tajos laikos ķiveres testēja! Jaunā ķivere tika presēta no molibdēna tērauda loksnēm vairākos posmos. Tika samazināts viziera un atloka izmērs, un tika likvidētas novecojušā bruņu vairoga lielās izvirzītās cilpas. Ventilatora caurumi tika saglabāti, bet tika ievietoti mazākās dobās kniedēs, kas piestiprinātas pie ķiveres apvalka. Korpusa malas tika saīsinātas, izveidojot gludu malu gar ķiveri. Visbeidzot, tika iekļauta pilnīgi jauna ādas balstiekārta jeb odere, kas ievērojami uzlaboja ķiveres drošību, regulējamību un komfortu. Šie uzlabojumi padarīja jauno M1935 ķiveri vieglāku, kompaktāku un ērtāku valkāšanai nekā iepriekšējie modeļi.

Armijas Augstākā pavēlniecība Trešā Reiha Vērmahta apvienotajos bruņotajos spēkos jauno ķiveri oficiāli pieņēma 1935. gada 25. jūnijā, un tā bija paredzēta, lai aizstātu visas pārējās ekspluatācijā esošās ķiveres.

Protams, šis modelis netika izstrādāts tieši motociklu brigādei, bet gan kā karavīru galvas aizsardzības ekipējums, kuru tostarp lietoja arī karavīri motociklisti. Unikālā dizaina dēļ bieži vien arī vācu ķiveres tika ņemtas kā kara relikvijas un kā suvenīri atvesti arī mājup.

Izturības ziņā un joka pēc var piebilst, ka vācu ķiveres, ārpus kara lauka, atrastas vai atsavinātas, lieliski noderēja arī ēdiena gatavošānā par kastroļiem!

Vācu motociklu ķivere ir viens no populārākajiem motociklu ķiveres modeļiem. Viena lieta bija radīt unikālu ķiveres dizainu, otrs ir drošība. Mūsdienās pieejamas arī Vācu stila ķiveres D.O.T. vai CE sertifikāciju.

Vācu ķiveri ar CE sertifikátu var iegādāties šeit:https://motochoppers.com/collections/moto-kiveres/products/vacu-moto-kivere-1

Iepriekšējais ziņojums Jauns ziņojums

Komentāri

Pieveinot komentāru

choppers